Primošten - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PRIMOŠTEN - Hrvatska, Šibenik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Primošten je gradić i luka na malom poluotoku među uvalama Raduca and Primosten, 30 km jugoistočno od Šibenika. Ekonomija se zasniva na zemljoradnji, uzgoju vinove loze i maslina, ribarstvu i turizmu. Primošten ima vrlo blagu klimu jer je zaštićen od sjevernih vjetrova. Velike i lijepe plaže sa kristalno čistim morem, bijelim kamenom i zelenilom borova nalaze se u uvalama Vela i Mala Raduća, Primošten i Peles.

Primošten nalazimo pod imenom Capusta Cista u dokumentima iz 1564. g. Po nastanku otok, mjesto je od naleta Turaka bilo zaštićeno kamenim zidom s kulama, da bi u 16. stoljeću bio sagrađen pokretni most koji je povezao ovo naselje sa kopnom. Kasnije je most zamijenjen nasipom i Primošten postaje poluotok. Na tom otočiću su se nalazile dvije kule i stare zidine koje su srušene u 19. stoljeću. U 15. stoljeću je na najvišoj točki ondašnjeg otoka podignuta župna crkva sv. Juraja, koja je kasnije temeljito rekonstruirana. Ulaz u grad obilježava jedna barokna kapela.

U Primoštenu obavezno kušajte poznato lokalno vino Babic. Babic se proizvodi od autohtone sorte vina iz poznatih primoštenskih vinograda, smještenih na blagim padinama brežuljaka u malim parcelama zemlje oblikovanim mrežom suhozida kvadratastih oblika. Ovi su vinogradi dobili službeni status spomenika ljudskom trudu jer su dokaz kako ljudska ruka može oplemeniti i oploditi i najsuroviji krajolik. Njihova prezentacije se nalazi u predvorju zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na raspolaganju su vam i izleti koji se organiziraju redovito, kao što su Tragom primoštenskih vina, te posjet Krapnju (“Muzej spužvi”) i Zlarinu (takozvani "koraljni izlet"), itd

Za ljetnjih mjeseci se odvijaju brojni kulturni događaji i zabavni programi. Što se tiče sporta i rekreacije možete igati tenis, stolni tenis, kuglanje, odbojku na pijesku i jedriličarstvo. U ponudi su vam i škole jedrenja i ronjenja. Marina Kremik broji 250 vezova u moru te 140 mjesta na suhom. Posjetitelji mogu birati između 50 restorana, konobi, itd. Najpoznatiji domaći specijalitet je jastog na primoštenski. A za dobru zabavu u kasne noćne sate tu je diskoteka Aurora, najveća u Dalmaciji.

Molimo pričekajte trenutak!