Pirovac - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PIROVAC - Hrvatska, Šibenik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Pirovac je slikovit gradić sjeverne Dalmacije, 26 km sjeverno od Šibenika, na Jadranskoj magistrali u smjeru Zadar – Šibenik. Smješten je na niskom dijelu obale Pirovačkog zaljeva gdje se nalazi i luka sigurna za sve vjetrove osim zapadnog. Nalazi se u blizini Prosike gdje je napravljen kanal kroz koji voda jezera Vrana uplovljava u more, u kraju bogatom šumom i vinogradima. Stanovništvo se uglavnom bavi zemljoradnjom, uzgojem vinove loze, brodogradnjom, ribarstvom i turizmom.

Naselje se prvi puta spominje u 13. st. a tijekom srednjeg vijeka u posjedu je hrvatskih knezova. Potrebno je istaći seosko imanje plemenitaške obitelji Draganić iz 16. stoljeća te gotički sarkofag iz 1447. u obiteljskoj grobnici Dragančića-Vrančića na seoskom groblju. Župna crkva sv. Jurja iz 1506 je obnovljena u baroknom stilu u 18. stoljeću.

Pirovac je turistima zanimljiv zbog lijepih uvala Sitnica, Vrulje, Makirina i Vrilo i njihovih šljunčanih plaža, a posebna je atrakcija otočić Sustipanac smješten neposredno pred Pirovcem, kamo se gosti grada rado odlaze kupati. Otočić je također zanimljiv zbog ruševina franjevačkog samostana iz 16. stoljeća. U uvali Makirina otkrivena su nalazišta ljekovitog blata koje se koristi u okviru talasoterapije.

U Pirovcu se tradicionalno održava natjecanje pjevača Prvi glas Pirovca, te prava dalmatinska fešta Pirovačka noć. Posebno je svečana proslava Blagdan sv. Jurja, zaštitnika Pirovca (23. travnja) te Gospe od Karmena (16. travnja). Pirovac ima 20-ak restorana koji svake subote navečer za vrijeme sezone organiziraju Feštu plodova mora. Osim obiteljima s djecom, Pirovac je zanimljiv i ljubiteljima ribolova jer se na obližnjem Vranskom jezeru mogu uloviti veći primjerci soma, štuke i šarana.

Molimo pričekajte trenutak!