Pag - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PAG - Otok Pag, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Grad Pag je središte otoka. Razvio se u središtu zanimljive jezgre s kulama i utvrdama koje čuvaju bogatu kulturnu baštinu prošlosti. Grad Pag je podignut na današnjem mjestu u 15. stoljeću . Do tada se već dva puta selio zbog opasnosti od Turaka. Godine 1192. izgrađena je crkva SV. Marije koja danas i dominira područjem Starog grada. Jedan od značajnijih događaja u povijesti grada Paga je dobivanje Bule kralja Bele IV. kojom se gradu Pagu dodjeljuje status slobodnog kraljevskog grada 1244. godine.
Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).Ove su solane osim autentičnosti koje pružaju, zahvalan motiv za fotografiranje. Grad Pag je i grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada.
Godine 1968. Otvara se prvi hotel, uređuju se plaže, auto-kampovi i prometnice čime počinje turistički razvoj grada. Pašku uvalu obrubljuje 20 šljunčanih i pješčanih plaža. Mjesto Pag daje mogućnost za miran, ali i aktivan odmor, pogodan i za obitelji sa djecom i za rekreativce.

Molimo pričekajte trenutak!