Milna (Brač) - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

MILNA (BRAČ) - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Milna je turističko mjesto i luka na zapadnoj obali otoka Brača, 20 km jugozapadno od Supetra, trajektnog pristaništa za brodove koji svakodnevno povezuju Split i Brač. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, brodogradnja, ribarstvo, prerada ribe i turizam. Bila je poznata već u vrijeme gradnje Dioklecijanove palače, kada su carski brodovi ovdje nalazili svoju sigurnu luku. Budući da je to najsigurnija i najbolja luka na otoku, zaštićena od svih vjetrova osim ugodnog maestrala, ovdje je izgrađena i marina kapaciteta 200 vezova.

Naselje je sagrađeno u tipičnom mediteranskom stilu. Kamene kuće, uredne male uličice, mir i tišina su prvi dokaz kulturne veličine prijašnjih vremena. Razvilo se u 16. st. kada je plemićka obitelj ovo područje odabrala za izgradnju utvrde i crkvice koja postaje župna crkva Gospe od Blagovijesti koja ima najljepši oltar na cijelom otoku. Tijekom 17. st. Milna je bila prijestolnica otoka, pa se ovdje mogu naći neke od najljepših baroknih slika i građevina na Braču. Ostale vrijedne znamenitosti na otoku su raskošno ukrašeno pročelje župne crkve u stilu rokokoa te ruševine gotičke crkve u uvali Osibovo.

Kao turističko mjesto Milna se osim skladnom arhitekturom i mediteranskim ugođajem može pohvaliti i nekolicinom uvala s pješčanim i šljunčanim plažama, kao što su Pasikova, Lučice, Maslinova ili Osibova koje privlače obitelji s malom djecom. Priče o ljepoti luke Bobovišće i sela Ložišće, Bobovišće i Podhumna, zajedno sa okolnim uvalama več su odavno prešli granice naše zemlje. Još jedno lijepo uređeno kupalište smjestilo se u uvali Vlaška, a pred Milnom je mali zanimljivi otočić Mrduja.

Poklonici aktivnog odmora u Milni neće oskudijevati sportskim sadržajima. Na raspolaganju su Vam tereni za mali nogomet, odbojku, košarku i boćanje te stolni tenis. Glavni razlozi za posjet su kristalno čisto more, zdrava domaća hrana, te brza i česta veza sa kopnom, sa katamaranima iz Milne i trajektima iz Supetra te avionima sa Bračkog aerodroma, udaljenog 35 km od Milne.

Molimo pričekajte trenutak!