Brist - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

BRIST - Makarska Rivijera ,Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Brist je mjesto i mala luka u istoimenoj uvali na Jadranskoj obali. Smješten je na samom jugu Makarske rivijere, na magistrali Split-Dubrovnik, 8 km od Ploča. Brist je vrlo slikovito mjesto idealno za vaše ugodan i miran odmor. Posebno su atraktivni njegovi maslinici te izvori pitke vode, kao I nekolicina pješčanih vala.Poznat je po svojoj blagoj klimi jer vruljska bura ovdje nije toliko jaka.

Obalu oko mjesta karakteriziraju brojne uvale ( Na Ploci, Blatnice, Pod Pecu, Slakovac, Pakljine, Smrdeljac, Litnoga i Zaborci). Sportski i rekreacijske mogućnosti uključuju vodene sportove ili planinarske ture na Biokovu. Ekonomija se zasniva na zemljoradnji, vinogradarstvu, uzgoju maslina, ribarstvu I turizmu.

Staro selo Brist koje se nalazilo daleko od mora, podno biokovskih padina, napušteno je već u XIX stoljeću. Stara župna crkva, posvećena sv. Margariti, sagrađena je 1741. godine na ruševinama jedne mnogo starije. Kako je bila oštećena u potresu 1962. naknadno je obnovljena 1986. godine. Ta crkva udomljuje grobnicu obitelji Kačić iz 18. stoljeća. U zaseoku Kačići u samoj blizini stare crkve se nalazi rodna kuća velikog hrvatskog pjesnika fra Andrije Kacic Miosića.

U 18. stoljeću je uz more sagrađeno nekoliko baroknih ljetnikovaca. Nova župna crkva sv. Marije je sagrađena 1870. godine, blizu mora u neo-romaničkom stilu, a pored nje se nalazi spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću, djelo majstora Ivana Meštrovića.

Molimo pričekajte trenutak!