Bol - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

BOL - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Bol je ekskluzivno ljetovalište, te grad i luka na južnoj strani otoka Brača, jednom od najsunčanijih hrvatskih otoka. Smješten u osami, na južnoj strani Brača, to je najstariji brački gradić. Samo ime mu je nastalo od latinske riječi vallum: zemljana utvrda s palisadama, te nema sumnje da je tu postojalo naselje još u rimsko doba. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, ribarstvo i turizam.

Iz kasnog kršćanskog perioda su ovdje nađeni sarkofagi sa urezanim križevima, te predromanička crkvica Sv. Ivana Tudora na čijim temeljima su nađeni ostaci iz kasne antike. Od paleokršćanskih i srednjevjekovnih spomenika bilježimo dominikansku crkvu i samostan Gospe od milosti. Odmah do samostana se nalazi Muzej grada Bola koji čuva arhivsku građu, crkveno srebro i glagoljaške spomenike. Iznad Bola možete primjetiti brojne ljetne rezidencije, kasno gotičke i barokne građevine. Galerija slika Branko Dešković u jednoj od tih baroknih palača čuva zbirku koja broji 300 slika i skulptura najznačajnijih hrvatskih umjetnika moderne umjetnosti.

Uz zanimljive povijesne spomenike, mjesto karakterizira čudesna priroda. Atraktivne plaže i izvori pitke vode su utjecali da ovo ovo mjesto postane izuzetna turistička oaza poznata po velikom broju gostiju. Istočno i zapadno od Bola nižu se brojna žala i prekrasne plaže nekih 15 km. Među njima najpoznatija je, po mnogima i najljepša na Jadranu, Zlatni rat, raj za surfere i zaljubljenike u sportove na vodi, te ponos svih žitelja ovoga gradića. Taj šljunčani rt jedinstveni je fenomen posut milijunima sićušnih zrnaca pijeska uranja u modrinu pučine svojom duljinom od 634 metra kao jezik, i pomiče se, katkad na jednu, katkad na drugu stranu, već prema tome kako puše vjetar i kako udaraju valovi.

Iznad Bola se nalazio planinski grben Bolska kruna sa ostacima ilirske kule Koštilo te Vidova gora, najviši vrh Jadranskog otočja. Turistička i sportska zračna luka "Brac" je samo 13 kilometara daleko od Bola, te je Bol povezan sa poznatim turističkim centrima u Evropi te trajektima i hidrogliserima sa Splitom. Bol is vrlo dostupno mjesto, bogato slikovitim znamenitostima, netaknutom prirodom, mirnoćom, čistim i bistrim morem azurne boje, vječno sunčanim nebom...Ovaj grad je uspio sačuvati svoj mediteranski duh u svojim malim kamenim uličicama i velikim trgovima.

U gradu su brojne restauracije, gdje se nude jela međunarodne i domaće kuhinje, te kvalitetna bračka vina (čuveni bolski plavac). Bogat je i kulturno-zabavni život. Posebno mjesto zauzima proslava Gospe od Sniga (5. kolovoza), pučka fešta, sjećanje na dan kada je, prema legendi, i ovdje pao snijeg, ujedno i Dan općine Bol. Ljubiteljima sporta i rekreacije Bol nudi 25 teniskih igrališta, središnji teniski stadion s 1820 sjedećih mjesta, gdje se održavaju i vrhunska teniska natjecanja (WTA Croatian Bol Ladies Open), kao i uvjete za surfing, vodene sportove, boćanje, kuglanje, mali nogomet, košarku, odbojku. Organiziraju se i škole ronjenja, podvodnog ribolova te letenja zmajevima s Vidove gore. Južna obala otoka (zapadno od uvale Konjska) pogodna je za podvodni ribolov. Od Bola vodi strma planinarska staza do vidikovca na Vidovoj gori. Želite li aktivan odmor ispunjen sportom, zabavom i druženjem s mladim ljudima svakako morate doći u Bol!

Molimo pričekajte trenutak!