Bobovišća - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

BOBOVIŠĆA - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Bobovišća su se smjestila kilometar daleko od mora, u unutrašnjosti zapadne strane otoka Brača 15 km istočno od trajektne luke Supetarske trajektne luke povezane sa Splitom, u smjeru Sutivana i Ložišća gdje se odvaja cesta za Bobovišća. Bobovišća na moru, Bobovišća i Lozišća su tri mala naselja blizu Milne, većeg turističkog središta. Čine jedinstvenu cjelinu u kojoj je duboko uvučena zaštićena uvala Bobovišća na moru izlaz na obalu za ostala dva mjesta. Lučica u mjestu je sigurna za vez manjih brodica, jer obližnji brežuljci štite Bobovišća na moru od svih vjetrova. A samo pola sata vožnje automobilom su ova mjesta udaljena od Bračke internacionalne zračne luke.

Stanovnici, njih oko 60, bave se maslinarstvom i vinogradarstvom. Vrlo udoban privatni smještaj nude prvenstveno Bobovišća na moru, a onda Lozišća te Bobovišća. Osim šetnje kroz mjesta, gostima se preporuča posjetiti Milnu, Pustinju Blaca sa samostanom, Brački arheološki muzej u Škripu, te Vidovu gora koja sa svojih 778 metara nadmorske visine predstavlja najveći vrh Jadsranskog otočja te predivan pogled na sve otoke. A možete unajmiti brodove ili gondole, ili surfati, jedriti ili roniti. A u sva tri sela možete sudjelovati u boćama sa lokalnim stanovništvom. Želite li miran odmor u privatnom smještaju ovdje ćete traženo odista i naći.

Arheološki nalazi u obližnjoj Vučjoj luci svjedoče da su ovdje već Grci osnovali naselje. Nadalje naići ćete u zaljevu i na rimska i bizantinska arheološka nalazišta. Brojne stare kave su mjesta na kojima se vadi poznati Brački kamen koji je između ostaloga korišten i za izgradnju Bijele kuće u Washingtonu. Na brdu iznad Bobovišća, je obitelj Marinčević-Gligo ostavila u naslijeđe predivni renesansni dvorac.

Sva ova naselja su nastala oko prvog dvorca koji je sagradila obitelj Nazor doseljena iz Poljica na početku 19. stoljeća. U Ložišćima se nalazi predivna neoromanička kula-sat, majstorsko djelo vrlo poznatog umjetnika Ivana Rendića. Nakon II svjetskog rata, hrvatski pjesnik Vladimir Nazor se vraća u svoje rodno mjesto Bobovišća na moru, gdje gradi mali dvorac sa predivnim pogledom na cijelu luku, i nalati inspiraciju za svoju najbolju poeziju.

Molimo pričekajte trenutak!