Sveti Filip i Jakov - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

SVETI FILIP I JAKOV - Hrvatska, Biograd: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Sv. Filip i Jakov je mjesto i ljetno odmaralište na dijelu nižeg dijela obale i plićeg mora, 25 km južno od Zadra. To je vrlo slikovito mjesto na Zadarskoj rivijeri ukrašeno nizom odvojenih mirnih uvala i brojnih otočića. Mjesto je vrlo prikladno za relaksaciju, sa atraktivnim pješčanim, šljunkovitim i stjenovitim plažama.

Naselje je ime dobilo po rekonstruiranoj srednjevjekovnoj crkvi posvećenu apostolima Filipu i Jakovu. Sve do turskih osvajanja naselje se zvalo Rogovski Pristan jer je služilo kao mjesto za odmor benediktinskom samostanu u Rugovu, sjeveroistočno of Sv. Filipa i Jakova. Samostan su sagradili hrvatski kraljevi u 11. stoljeću, kada je hrvatska prijestolnica bio obližnji Biograd. Odmorište su Turci oštetili nekoliko puta a konačno su ga uništili Venecijanci u Kretskom ratu. Ostaci građevine su uklopljeni u kuću obitelji Pelicarić. Samostan u Rugovu je također uništen a još su vidljivi njegovi ostaci. Crkva sv. Roka, sagrađena u 11. stoljeću te poslije obnovljena, preživjela je ova stoljeća skoro netaknuta. U njoj se nalazi zanimljivo gotičko raspelo koje datira iz 14. stoljeća.

Oko Sv.Filipa i Jakova, obala je niska i time geomorfološki manje bogata a more je plitko, ali baš zbog toga ovdje se nalaze brojna slikovita, turistički zanimljiva mjesta. Također, vrlo blizu se nalazi Zadar, stari i bogati hrvatski grad sa brojnim kulturnim i zabavnim događajima tijekom cijele godine, da ne spominjemo u sezoni. I Biograd je vrlo blizu, samo 5 km udaljen, gdje također možete naći lijepa mjesta za užitak u dugim toplima ljetnjim noćima.

Molimo pričekajte trenutak!