Sukošan - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

SUKOŠAN - Hrvatska, Zadar: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Sukošan je mjesto i mala luka u prostranoj uvali (luka Sukošan), 11 km jugoistočno od Zadra, na pola puta između Bibinja i Biograda. Stanovništvo se ugavnom bavi zemljoradnjom, vinogradarstvom, uzgojem maslina i voća i turizmom.

Sukošan njeguje stare običaje, poput proslave sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana (13. kolovoza). Župna crkva sv. Kasijana, sagrađena najvjerovatnije u 11. stoljeću (ostaci sa motivom “pletera” – čipkastog ukrasa), poprimila je svoj sadašnji izgled u 17. stoljeću. Nadalje su veoma zanimljivi ostaci ljetnikovca nadbiskupa zadarskih na otočiću u zaljevu, iz 15. stoljeća te ostaci srednjevjekovne utvrde koju su sagradili bribirski knezovi na rtu Bribirčina. Srednjevjekovna kapela se nalazi na cesti 3.5 km sjevernoistočno od mjesta.

U mjestu ima nekoliko pješčanih plaža jer je Sukošan smješten u plitkom zaštićenom zaljevu. Ovdje ćete uživati u ugodnim šetnjama kroz uske tradicionalne uličice i lijepe borove šume i voćnjake. Zahvaljujući brojnim restoranima i konobama, Sukošan je mjesto odličnih vina i gostoljubivih ljudi.

Sukošanska marina Zlatna luka, u blizini Sukošana, je jedna od najvelih na Jadranu. Ima 1,200 vezova za jahte u moru te 600 mjesta na tlu, od kojih je 200 i natkriveno. Marina je otvorena kroz cijelu godinu. Tijekom Karnevalske sezone, „luzari“, maske tipične samo za Sukošan, predstavljaju posebnu atrakciju. Sukošanske noći u srcu sezone vam nude zaista dobru zabavu. Mjesto je idealno za sve one željne neposrednog dodira s prirodom u kombinaciji sa sportsko-rekreativnim sadržajima.

Molimo pričekajte trenutak!