Stomorska - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

STOMORSKA - Otok Šolta, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Stomorska je naselje na sjeveroistočnoj obali Šolte. Podignuta je kao luka Gornjem Selu, u prelijepoj uvali smještenoj nasuprot Splita. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, pomorstvo, ribarstvo i turizam. Trajektne i katamaranske veze povezuju naselje sa Splitom i otokom Bračom. Na južnoj strani Šolte su prekrasne uvale: Livka, Travna, Stračinska, Grabova i Senjska.

Ovaj otok spada među najmanje hrvatske otoke, a krasi ga karakterističan otočki duh. Po pristrancima duboke stomorske uvale, skladnom su arhitekturom u okolne uzvisine utkane kamene kuće, dvori, kalete i skalinade, a u dnu uvale se nalazi drevna stara jezgra. Luka je uvijek puna života. Stomorski se jedrenjaci, poput vrijednih težaka, odmaraju u mjesnoj luci, nakon teška rada i velika mora. A iz osunčane zavjetrine na rivi, stari se Šoltani sjećaju nekih svojih dana, prividno ravnodušni na mjesnu svakodnevicu.

Naselje se razvija uglavnom od početka XVIII. st. Svetište Gospe od Stomorije ili Gospe od Bori osnovica je za vjerski i Gornje Selo (3 km) za seoski turizam. Istočno od Stomorske je uvala Gornja Krušica, vikend naselje i kupalište. Stomorska je za ljetnih mjeseci, uz Nečujam, centar zabave na otoku. U Stomorskoj je nekoliko kvalitetnih restauracija, a rekreacija se veže uz sportove na moru.

Molimo pričekajte trenutak!