Maslinica - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

MASLINICA - Otok Šolta, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Maslinica je jedino naselje i luka u istoimenoj uvali na zapadnoj obali otoka Šolte. Sa njene južne strane nailazimo na vrlo lijep pejzaž sa slikovitom uvalom i borovom šumom a pred samim mjestom se nalazi arhipelag sa sedam otoka. Na najvećem od njih je u 5. i 6. stoljeću sagrađena stara kršćanska crkva sa samostanom čije ostatke možemo vidjeti i danas.

S kraja XVII. st. potječe četverokutna kula s puškarnicama (u uvali). Uz nju je 1708. dozidan jednokatni barokni dvorac sa četverokutnim dvorištem nad čijim glavnim ulazom je natpis s grbom obitelji Martinis-Marchi.

Tako i počinje povijest mjesta kada je 1703. navedena aristokratska familija Marchi zatražila od venecijanskog “providura” dozvolu da sagradi novo naselje i dvorac sa obrambenim kulama za zaštitu od učestalih gusarskih napada.

Danas je dvorac pretvoren u atraktivni i vrlo poznat restoran "Grof Alberti". Prirodno značenje maslinika upotpunjuje povijesno-arhitektonske vrijednosti baroknog dvorca te slikovitih okolnih kućica. Ribarsko naselje razvilo se uz obalu u tijeku XVIII. st. Na otočiću Stipanska su ruševine starokršćanske bazilike uzdužnog tlocrta s polukružnom apsidom.

Lokalnom je prometnicom povezana s naseljima na otoku. Obala u blizini Maslinice razvedena je uvalama s malim šljunčanim plažama. U uvali mogu sidriti jahte jer je dobro zaštićena od svih vjetrova.

Mirna modra uvala Maslinice je zamijenila nekadašnju ribarsku tradiciju turističkim sadržajima, a u autentičnim konobama služi se domaća hrana spravljena na tradicionalan način. Naselje je okruženo raznolikim mediteranskim biljem, a stabla maslina čuvaju ugođaj starog otočkog zanata – maslinarstva.

Ljetovanje u Maslinici nudi miran odmor u blizini atraktivnih izletničkih destinacija: otoka Hvara, Korčule, Visa, te gradova Splita, Makarske i Dubrovnika

Molimo pričekajte trenutak!