Makarska - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

MAKARSKA - Makarska Rivijera, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Prekrasan gradić podno impresivne planine Biokova sa svojih 15 000 stanovnika ima zaista bogatu i dugu turističku tradiciju. U samom srcu Dalmacije Makarska predstavlja kulturno, administrativno i ekonomsko središte svoje okolice. Udaljena je 64 km južno od Splita.

Ovaj grad predstavlja izuzetan spoj ljepote mediteranskog primorja i planinskog krša. Biokovo sa svojim najvišim vrhom - Sv.Jure 1.762 m, spada u park prirode sa svojim krškim fenomenima, te endemičnim biljkama i iznimnim bogatstvom flore i faune.

Stoga na ovoj turističkoj destinaciji možete uživati u suncu i netaknutoj prirodi planine uz ostale sadržaje koje Makarska nudi kroz svoj moderni hotelski smještaj, privatni smještaj, terme, sportske sadržaje wellness centar, teniske terene( teniski centar sadrži devet terena te dvije dvorane ,sve sa zemljanom podlogom i rasvjetom), razvijen je i rekreacijsko – zdravstveni centar i mnoge druge sadržaje. Tijekom ljetnih mjeseci u Makarskoj se odvijaju brojne narodne fešte, te razni kulturni zabavni i sportski događaji. Restorani i konobe vam nude bogatu gastronomski sadržaj tradicionalnih jela i vina.

Zbog svoga bogatog noćnog života Makarska je omiljeno odredište i domaćih turista. Sve to zajedno objašnjava zašto Makarsku zovu Gradom povratka jer zbog te predivne prirode, povijesno-kulturnog naslijeđa, te izuzetno bogate ponude i domaćina koji vas uvijek dočekuju ljubazni i nasmiješeni turisti se uvijek vraćaju na ovu destinaciju.

Kako je Makarska sjecište mnogih kopnenih i morskih puteva imate priliku napraviti ugodan izlet do obližnjih otoka Brača, Hvara, Korčule ili u unutrašnjost Dalmacije iza planine Biokova ili do gradova Splita, Dubrovnika ili svetišta Međugorja ili brojnih drugih destinacija koje će učiniti vaš boravak nezaboravnim. Otvoren moru, a ipak zaštićen planinom ovaj grad je idealan za vaš odmor, zabavu i rekreaciju.

Kako se Makarska nalazi u jednoj zaklonjenoj uvali zatvorenoj sa dva poluotoka sv. Petar i Osejava, skoro u centru rivijere okružena Biokovskim masivom, tako se klasično-antička Maccarum razvila u jedan važan centar. I prema bazi podataka baš u Makarskom zaljevu su Neretljani 1887 godine porazili venecijansku flotu. Tijekom vladavine Petara Krešimira IV, u XI stoljeću, Makarska je pripojena hrvatskoj državi. U Srednjem vijeku se nalazila pod mađarsko-hrvatskim vladarima.

Na kraju XV stoljeća su je osvojili i uništili do temelja Turci, da bi je ponovno obnovili i proglasili regionalnim centrom. Turske utvrde u Makarskoj je projektirao poznati Hajurdin, koji je i izgradio most u Mostaru. 1646.godine tijekom tursko-venecijanskih ratova regija se oslobađa Turaka e sve do pada Venecije Makarska spada pod Republiku Serenissimu. U tom periodu su obnovljene mnoge građevine posebno one religiozne koje su uništene pod turskom vladavinom.

Na trgu ispred katedrale sv. Marka je sagrađena barokna fontana te spomenik poznatom hrvatskom pjesniku, prikupljaču hrvatske literarne baštine, Andriji Kačiću Miošiću, djelo najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Rendića. Kuće na rivi su bile tijekom Drugog svjetskog rata znatno oštećene dok nisu na mjestu istih nikle druge konstrukcije. Sa urbanističkog stajališta vrlo je zanimljiva Mala obala (Marineta) gdje su očuvane kuće iz XVIII i XIX stoljeća. Među objektima na rivi se ističe kasno barokna crkva Sv.Filipa iz 1757. godine.

Povijesno i kulturno bogatstvo nam predstavlja franjevački samostan sa svojim svjetski poznatim Malakološkim muzejom čija zbirka je sastavljena od svjetskih i domaćih primjeraka iz podmorja. Zatim tu su katedrala sv.Marka, crkve sv.Filipa i sv.Petra, svetište Vepric, Kačićev trg, te ostali muzeji i galerije dostupni tek malim kamenim uličicama i pjacama.

Molimo pričekajte trenutak!