Kali - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

KALI - Otok Ugljan, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Kali je turističko naselje i luka na jugoistočnoj obali otoka Ugljana, 3 km jugoistočno od Preka. Ovo tipično mediteransko mjesto najveće je naselje na svim zadarskim otocima i jedno od najpoznatijih ribarskih središta na Jadranu. Stanovništvo se osim navedenom ribarstvom bavi i pomorstvom, te poljodjelstvom, vinogradarstvom i maslinarstvom. Poseban mu ugođaj daje mnoštvo privezanih velikih ribarskih brodova. U kolovozu se održava tradicionalna Ribarska kaljska noć.

Od Kalija vodi cesta na suprotnu obalu otoka, gdje se nalaze dvije šljunčane uvale vrlo atraktivne za kupanje, Lamjana vela i mala, koje su odvojene poluotočićem. Ispred same obale u mjestu je otočić Ošljak isto izuzetno atraktivan za kupanje i izlet. Mjesto se prvi put spominje 1343. Barokna crkva zamijenila je 1698. stariju građevinu. Na brežuljku iznad sela je crkvica sv. Pelegrina iz XIV. St

Molimo pričekajte trenutak!