Jezera - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

JEZERA - Otok Murter, Hrvatska : Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Murter je najveći otok u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga, a od kopna ga dijeli uski Murterski kanal. Jezera su ribarsko mjesto na otoku Murteru, udaljena svega tri kilometra od mosta u Tisnom. Naselje je dobilo ime po malim jezerima koja nastaju tijekom jeseni i zime, uslijed kiša što se slijevaju u mnoštvo krških udolina. Međutim, već s prvim proljetnim sunčevim zrakama jezera nestaju. Nije poznato kada je naselje osnovano, ali se pretpostavlja da je dobro zaštićena uvala, u kojoj su Jezera smještena, privukla prve stanovnike početkom 13. stoljeća. Na mjestu gdje se nekad nalazila stara crkva, iz 1720. godine, podignuta je crkva Gospe od Zdravlja.

Škrta zemlja primorala je oko 800 stanovnika ovog kraja da svoju egzistenciju potraže na moru. Jezerani su danas vrsni ribari i mornari, a i polja uspijevaju ukrotiti. No, osim tradicionalnih zanimanja poljodjelstva, vinogradarstva, maslinarstva i ribarstva, Jezera obilježavaju značajni turistički potencijali. 500 ležaja u privatnom smještaju, apartmanska naselja sa 320 ležaja te autokamp visoke kategorije smješten između stoljetnih maslinika i borove šume, ugostit će turiste različitog ukusa. U prirodno zaštićenoj luci izgrađena je i marina kapaciteta 250 vezova, otvorena tijekom cijele godine.

Jezera nude obilje sunca, čisto more i uvalu s prekrasnom plažom, što su preduvjeti za miran i ugodan odmor. Uživat će posebice ljubitelji ribljih specijaliteta, jer je svježa riba ovdje dio svakidašnjeg jelovnika. U ljetnim se mjesecima organizira škola jedrenja. Jezera su jedna od polaznih luka za plovidbu na Kornate. Ponudom domaćih proizvoda, kuhinjom pripremljenom na tradicionalni način, posebice ribljim specijalitetima te svim uvjetima za miran otočki odmor, Jezera će udovoljiti i zahtjevnijim gostima. Čak i više od toga, jer činjenica je da gosti ovo mjesto i sljedeće godine ponovo biraju.

Molimo pričekajte trenutak!