Hrvatska - Novosti


Sinjska alka

Ako se nađete u Dalmaciji početkom kolovoza nikako ne propustite Sinjsku alku, jedno od najljepših događanja koje svjedoči o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvatske. Sinjska alka je viteško natjecanje koje se održava od 18.-og stoljeća kao uspomena na pobjedu protiv turske vojske. Od 2010.-e godine nalazi se UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine. Održava se u Sinju, gradiću u Dalmatinskoj zagori, udaljenom oko pola sata vožnje od Splita. Natjecatelji na konjima kopljem moraju pogoditi središte alke, malog željeznog kruga podijeljenoga na tri dijela koji je obješen na konopu preko trkališta. Natjecanje traje tri dana, a pobjednik je onaj koji uspije prikupiti najviše bodova.

Čarolija otoka Biševa

Biševo je jedan od najudaljenijih hrvatskih otoka koji na svojoj maloj površini krije brojne prirodne ljepote. Krase ga prekrasne plaže u uvali Porat i Mezoporat, stari maslinici, vinogradi te mirisne borove šume. Zasigurno najveća atrakcija na Biševu je čarobna Modra špilja smještena na istočnoj strani otoka. Špilja je otvorena za javnost krajem 19.-og stoljeća i od tada broje posjetitelje. Naime, špilja ima prirodni ulaz ispod razine mora kroz koji se reflektira sunčeva svjetlost obasjava špilju plavo srebrnom bojom. U špilju se ulazi čamcem kroz umjetno izrađen ulaz. Ovaj jedinstveni fenomen moguće je razgledati svakodnevno tijekom ljeta kada brojne agencije organiziraju izlete u Modru špilju, a do Biševa možete i redovnom trajektnom linijom iz Komiže.

Dalmatian - novi low cost letovi za Hrvatsku

Uskoro će Hrvatska postati još bliža. Početkom srpnja s letovima kreće prva hrvatska low cost avio kompanija Dalmatian. Ova vijest će posebno razveseliti ljubitelje putovanja s obzirom na to da će se karte moći kupiti po izuzetno povoljnim cijenama. Letovi kreću 1. srpnja i za početak će povezivati Zagreb sa čak 11 europskih odredišta prema kojima će letjeti nekoliko puta tjedno, a to su: Düsseldorf, Ženeva, Hamburg, Larnaca, Milano, Prag, Rim, Sofija, Stuttgart, Varšava i Zurich. Karte su puštene u prodaju sredinom lipnja i moguće ih je kupiti po cijeni već od 30 eura u jednom smjeru. Ako još niste rezervirajte kartu i odaberite Hrvatsku kao destinaciju za ljetni odmor. Ovo je izvrsna prilika da upoznate hrvatsku metropolu, koja je samo par sati vožnje udaljena od Istre i Dalmacije.

Stari Grad – najstariji grad u Hrvatskoj

Stari Grad je pravi dragulj otoka Hvara. Ovaj gradić smješten na sjevernoj obali otoka osnovali su grčki kolonisti s otoka Parosa 384.g. prije Krista. Šetnja povijesnom jezgrom grada po popločanim uskim kalama i malim trgovima odvest će vas u antička vremena. Među mnogobrojnim spomenicima koji svjedoče o dugoj povijesti svakako vrijedi istaknuti Tvrdalj, renesansnu vilu pjesnika Petra Hektorovića sa prekrasnim ribnjakom i vrtom s egzotičnim biljkama. Ono što Stari Grad čini posebnim je i Starogradsko polje koje je zbog iznimne vrijednosti 2008. godine uvršteno na UNESCO-vu Listu Svjetske baštine. Ako se u Starom Gradu nađete tijekom kolovoza možete prisustvovati poznatom Faros maratonu, međunarodnom plivačkom maratonu koji se održava već četrdest godina zaredom ili Faropisu, međunarodnom festivalu književnosti. Nikako ne napustite grad bez da kušate Starogrojski paprenjak, prekrasnu slasticu od domaćeg meda i maslinovog ulja.

Elafiti – dragulj dubrovačke rivijere

Sa zapadne strane čarobnog Dubrovnika smjestili su se Elafitski otoci, arhipelag koji se pod tim imenom spominje još u I. stoljeću. Želite li osjetiti iskonsku atmosferu Mediterana nikako nemojte propustiti posjet najpoznatijima Šipanu, Lopudu i Koločepu. Prije svega u sjećanju će vam ostati svježi morski zrak, boje i mirisi bujne mediteranske vegetacije, gustih borovih šuma, agruma te maslinika kojima obiluju svi otoci, a posebice Šipan. S obziroma na to da je većina otoka gotovo nenaseljena pronaći ćete brojne tihe i skrovite uvale i plaže. Jedna od najpoznatijih je pješčana plaža Šunj na Lopudu.

Elafitski otoci skrivaju vrijednu kulturno povijesnu baštinu koja svjedoči o bogatoj povijesti Dubrovačke Republike i njezinih stanovnika. Ljubitelje umjetnosti sigurno će oduševiti brojne crkve, samostani i ljetnikovci iz razdoblja srednjeg vijeka i renesanse, a za poklonike suvremene umjetnosti tijekom ljetnih mjeseci na Lopudu je otvoren Umjetnički paviljon Your Black Horizon. Otoci su svakodnevno povezani brodskim linijama s Dubrovnikom.

Rafting na Cetini

Omiš je idealna destinacija ako želite provesti akivan odmor. Ovaj mali gradić u prošlosti poznat kao sjedište gusara smješten je u samom srcu Dalmacije, između Splita i Makarske. Upravo je zanimljivi spoj mora, planina i rijeke ono što oduševljava brojne posjetitelje koji se rado vraćaju Omišu. Jedna od najpoznatijih atrakcija u blizini Omiša je rafting na rijeci Cetini. Brojni ljubitelji ekstremnih sporta rado se upuštaju u ovu spektakularnu avanturu po brzacima rijeke Cetine. Rafting tijekom kojeg ćete proći brzim vodopadima te zasigurno uživati u slikovitom prirodnom okruženju kanjona Cetine traje oko tri sata nakon čega se možete odmoriti u Radmanovim Mlinicama, jednom od najljepših hrvatskih izletišta. Omiš je također i najzanimljivije mjesto u Hrvatskoj za ljubitelje slobodnog penjanja. Četrdesetak penjačkih staza koje su prilagođene kako za početnike tako i za napredne penjače zasiguro će učiniti nezaboravnim vaš aktivni odmor u Omišu.

Vinske ceste na Pelješcu

Ovaj poluotok smještaj u južnoj Dalmaciji pravi je raj za vinoljupce. Izvrsni klimatski uvjeti, mnogo sunca i kvaliteta tla stvaraju idelane uvjete za proizvodnju vrhunskog vina. Dugogodišnja tradicija proizvodnje vina i uporan rad donijeli su lokalnim vinarima brojna svjetska priznanja pa se tako ovdašnja vina nalaze na vinskim listama renomiranih svjetskih restorana. Pelješac je poznat po proizvodnji najboljeg hrvatskog vina, točnije plavca malog, koji se dobiva od istoimene autohtone sorte grožđa.

Prekrasna pelješka vinska cesta uz koju se nalaze brojni kulturni spomenici nastala je na temeljima Napoleonove ceste stare više od dvjesto godina. Tura po vinskoj cesti omogućit će vam da se upoznate s čitavim postupkom proizvodnje vina. Vinari će vam otkriti tajne svojih vinskim podruma, pokazati vam vlastite vinograde te ćete na kraju uživati u degustaciji njihovih vrhunskih vina. Boravak u Dalmaciji stoga svakako vrijedi iskoristiti za posjet ovoj enogastronomskoj oazi.

Hrvatska – domovina kravate

Ako ste u potrazi za originalnim suvenirom koji će vas podsjetiti na boravak u Hrvatskoj kravata je pravi izbor. Povijest kravate seže u 17. stoljeće u razdoblje Tridesetogodišnjeg rata. U njemu su se hrvatski ratnici osim svojom borbenošću istaknuli i tradicionalnom odorom koja je uključivala marame svezane oko vrata na poseban način. Taj originalni modni detalj odmah je prihvaćen na francuskom dvoru, a ubrzo je osvojio i ostatak Europe. Danas je kravata simbol elegancije i neizostavan modni dodatak u svečanim prigodama pa je stoga idealan suvenir ili poklon koji ćete dragoj osobi ponijeti iz Hrvatske. U bogatoj ponudi možete pronaći kravate s motivima hrvatske kulturne baštine kao što su glagoljaško pismo i tipični ornamenti spomenika iz srednjeg vijeka te hrvatski grbovi.

Proljetni praznici na Hvaru

Ova omiljena ljetna destinacija turista iz cijeloga svijeta neće vas razočarati ako je posjetite u proljeće. Već od travnja Hvar se budi iz zimskog sna i čeka na posjetitelje s bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom. U travnju se možete upoznati s otočkim vjerskim običajima sudjelujući u poznatoj procesiji Za križen, uvrštenoj na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Mjesec svibanj nudi mnoštvo kulturnih događanja. Obilježavaju se Dani hvarskoga kazališta, prvoga građanskog kazališta u Europi. Održava se Međunarodni festival radio drame, a krajem mjeseca počinju Hvarske ljetne priredbe, manifestacija koja ugošćuje brojne priznate glazbenike klasične i jazz glazbe. Povodom Fešte svetoga Prošpera 10. svibnja možete kušati i kupiti lokalne gastronomske proizvode. Boravak u povijesnom okruženju grada Hvara, blizina mora i prekrasne prirode zasigurno će učiniti nezaboravnim vaš proljetni odmor. 

Molimo pričekajte trenutak!