Eventi u Hrvatskoj


photo_petar_kurschner

Ljepota Opatijske rivijere zimi je toliko privlačna da joj niti Djed Božićnjak ne može odoljeti, pa iz Laponije tada stiže u svoju „rezidenciju“ smještenu na Učki – duboki snijeg i saonice koje vuku konji prava su scenografija za druženje sa simpatičnim bradatim djedicom na Božićnoj bajci u Parku prirode Učka. Tijekom tri dana sredinom prosinca, ovo događanje predstavlja užitak za djecu i njihove roditelje.

Ri Gastro

Posljednje dvije epizode serije Ri gastro evenata očekuju nas od 7. pa sve do 21. prosinca u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice. A zvijezde su, kao i svake godine, bakalar kojem pripada prvi tjedan i kraljica čokolada u drugom tjednu Ri gastra. Ove dvije fine priče ponovno će na samom svom početku, 7. prosinca, na Trgu 128. brigade HV-a okupiti brojne ugostitelje, koji će u humanitarne svrhe građanima nuditi slasne zalogaje. Nakon toga, pravac u restorane i konobe, isprobati bezbrojne interpretacije ove dvije blagdanske namirnice.  U slast!

Adventura Šibenik

Tek smo pred četvrtom Adventurom  po redu, a već možemo reći da je postala omiljena gradska manifestacija, prepoznata i na nacionalnoj razini. I dalje pod imperativom ekološke osviještenosti,  jedini plastic-free Advent u Hrvatskoj, ove godine započet će na blagdan sv. Nikole paljenjem lampica u perivoju Roberta Visianija, ali osim parka, ove će godine Adventura osvijetliti i druge dijelove grada. Grad tvrđava adventske će svijeće upaliti na najstarijoj od svojih fortica, a Šibenik će dobiti, ako ne najveći, onda sigurno najstariji adventski vijenac – Tvrđavu sv. Mihovila. Posljednja svijeća na posljednju nedjelju došašća zasjat će upravo na Badnjak, i to s mjesta na kojem je 1066. godine priča o Šibeniku i započela.

Glazbeni program Adventure na Kraljevu dvoru otvara TBF, a samo neka od imena koja nas očekuju ovog prosinca su Mayales, Detour, Opća Opasnost, Auguste, Mnogi Drugi… Strateški su raspoređene i domaće snage tako da će nam na Silvestarsko jutro zabavu prirediti grupa Bagatin, na Badnje Feniksi, dok je ove godine doček šibenskih studenata u zadatku The Living rooma. Adventuru 2017. ćemo zaključiti prvim danom Nove godine s Nenom Belanom i Fiumensima. Osim živih svirki očekuju nas iznenađenja iz ''kuhinje'' Adventurinog DJ dvojca, Kristića i Živkovića, odnosno Kraljeve straže, a kuhati, odnosno frigat će se i na sada već tradicionalnoj Freetuladi u parku na blagdan Osmina.

 

Advent u Baranji

Adventska čarolija prostire se diljem Baranje tijekom 4 adventska tjedna. Petlovac, selo poznato po svojim ružama na svom božićnom sajmu uz žive jaslice nudi bogat glazbeni i program, mnoštvo domaćih delicija i kreativnih radionica za djecu. Predivan perivoj dvorca obitelji Esterhazy u Dardi domaćin je drugog adventskog vikenda, gdje na obližnjem jezeru ne propustite poslati svoju božićnu želju u jezero. Teći vikend se smjestio u centru sela poznate vinske destinacije Kneževi Vinogradi. Baranjska vina uz domaće kobasice u kupusu neizostavan su dio ponude. Klizalište, kočije i lanterne uz veliki božićni sajam u jedinom baranjskom gradu Belom Manastiru završnica su ove čarolije. 

Delnička Adventska bajka

Delnička Adventska bajka je manifestacija koja se održava 5. godinu zaredom u najvišem gradu Hrvatske - Delnicama, svakog vikenda tijekom adventa. 

Svake subote (02.12., 09.12..16.12.,23.12.) od 10 - 15 sati očekuje Vas vesela blagdanska atmosfera. Brojna događanja (druženje sa Bakom Mraz, zimska životinjska farma, vožnja kočijom i saonicama, vožnja turističkim vlakićem, kreativne radionice, predstave, koncerti), prati bogata gastro-ugostiteljska ponuda uz sajam domaćih proizvoda te unikatnih suvenira.

Advent na Rabu

Najljepši otočni advent posebna je kombinacija umjetnosti i gastronomije, te zabave za sve uzraste. Brojni koncerti raznovrsnih glazbenih žanrova, likovne izložbe lokalnih i gostujućih umjetnika, te niz kazališnih predstava izvor su radosti I dobrog raspoloženja za sve generacije, a bogat blagdanski stol zagolicat će nepce i zasladiti kraj godine okusima domaćih specijaliteta.
Niz je atrakcija koje možete doživjeti samo na Najljepšem otočnom adventu. Kupite originalne božićne poklone  i zaplešite na ledu na jedinstvenom otočnom klizalištu. Uživajte s djecom u vožnji božićno-novogodišnjim vlakićem.Djeci poseban doživljaj je doček Djeda Božićnjaka, osobito kad se on spušta padobranom s neba! A nesvakidašnje oduševljenje nastane I kad se deseci Moto-Mrazova pojave na motociklima na rapskoj rivi.  Ne propustite taj spektakl!
Pred sam Božić, u parku Dorka, udruga “Tunera” uprizori žive jaslice, sa domaćim životinjama i članovima udruge, pa interakcija s pukom koji se priprema za božićno slavlje stvara poseban blagdanski ugođaj.

nikola_tesla_mind_from_the_future

Multimedijski izložbeni projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, inspiriran jednim od najvećih svjetskih izumitelja, bit će postavljen od 25. studenog 2017. do 20. ožujka 2018. godine u Meštrovićevu paviljonu.

 

Cilj izložbe Nikola Tesla – Mind from the Future je pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti, ne bi li se hrvatsko umjetničko stvaralaštvo podiglo na jednu novu svjetsku razinu.

 

Futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle rezultat je desetogodišnjeg autorskog rada svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije. Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno novi način, prikazujući jednu nikad istraženu perspektivu. Nakon 11 godina putovanja po cijelom svijetu, krosmedijski dokumentarni film Mehaničke figure – inspirirani Teslom, autorice Helene Bulaje Madunić, postaje prostorna galerijska instalacija kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um. Kako bi se to postiglo, kružni će se prostor galerije u Meštrovićevu paviljonu transformirati u Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt „Hotel Attraction“, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici. Direktor je projekta Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta. Međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena DeglˈInnocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno propovijedanje MBVision te Animation Lights Project, s bogatim iskustvom u koncipiranju inovativnih pripovjedno-izložbenih događanja kreiranih najsuvremenijim tehnologijama. U timu je i renomirani španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine. Za inovativni elektromagnetski vizualni identitet izložbe, zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam, u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar. Kazivačica Iva Silla, ilustratorica Hana Šoštarić, arhitektica Dinka Pavelić, spisateljica Nada Horvat, redatelj Lovro Krsnik, fotografski studio Romulić-Stojčić, modeler i projektant scenskih elemenata Marko Fuček, neki su od bliskih suradnika i asistenata Helene Bulaje Madunić, koji su uz nju aktivno uključeni u pripremu izložbe. Njima će se na izložbi priključiti i skupina novoodabranih hrvatskih umjetnika svih generacija inspiriranih Teslom. To su Mile Blažević, Pero Jelisić, Nikola Vudrag, Ida Blažičko, Vitar Drinković, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar, Janko Ivčić, Ivan Kujundžić te Alana Kajfež.

Producentska je kuća projekta, ujedno zadužena i za promociju, Real grupa - full service agencija za tržišno komuniciranje koju čini tim od preko 70 zaposlenih profesionalaca koji uspješno koordiniraju poslove na čak sedam tržišta.

 

Izložba Nikola Tesla – Mind from the Future multimedijski je projekt od nacionalnog interesa i od samog početka odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, Grad Zagreb, Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a partner izložbe je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Sponzori izložbe su HEP, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, MasterCard, Končar – Elektroindustrija, Badel 1862, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, Tesla Cables i Hrvatska turistička zajednica.

Advent u Zadru

Treće izdanje Adventa u Zadru će tijekom punih pet tjedana trajanja, od 24. studenog 2017. do 1. siječnja 2018. godine na Trgu Petra Zoranića Zadranima i gostima ponuditi obilje dobre zabave, sjajne glazbe i koncerta, uživanja u blagdanskim delicijama i svemu onom u čemu se guštalo i prošle dvije godine kada je lijepa adventska priča počela.

festival_od_palente_photo_nenad_simunic

Pučka i tradicionalna fešta popraćena bogatim kulturno zabavnim programom i gastronomskom ponudom

 

Obilježavajući blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada, Porečani organiziraju razna prigodna događanja pa će se tako održati Festival od palente koji će imati gastronomsko zabavni sadržaj namijenjen građanima ali i zanimljiv za sve goste koji se u ovim zimskim mjesecima nađu u gradu. 

Program će započeti 21. studenog na Trgu slobode gdje će se predstavljati i moći kušati razna jela od palente. Naoko jednostavna hrana naših starih i dobra istarska vina, uz glazbu i druženje na Trgu učinit će taj dan zabavnim i zanimljivim doživljajem.

 

Svakako je to svečarski trenutak, mjesto sretanja, kušanja i prisjećanja nekih davnih jela, priča i ljudi ali i smišljanja novih doživljaja pa će svakom turistu biti zanimljivo vidjeti i osjetiti tu neobičnu i živu zimsku scenografiju.

Molimo pričekajte trenutak!