Eventi u Hrvatskoj


XIII. Bundevijada

U bogatom dvodnevnom programu moći ćete doživjeti običaje i baštinu Gorskog kotara, zabaviti se i opustiti uz nastupe brojnih folklornih društava. Kušati rijetka i nesvakidašnja jela i naravno natjecati se sa svojom bučom u izboru za najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu , birati naj jelo ili slasticu. Nezaobilazan dio činit će mnogi izlagači zdrave hrane, bogata ugostiteljska ponuda i zabava u šatoru.

I ove godine očekuje vas  GASTRO SHOW u kojem će sudjelovati poznati kuhari uz mnoga druga iznenađenja!! 

Festival Jazz.hr

            Ovogodišnji, 27. po redu festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 18. do 21. listopada u dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predstavit će niz uglednih jazz glazbenika i sastava. Na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su Maria Schneider, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Charles Lloyd, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Jean Luc Ponty, Miroslav Vitous, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer i Lee Konitz. Organizator, Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na svojem konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

 

                Svojim nastupom festival će otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

 

                Poljski Tomas Chyla Quintet, koji čine od reda najbolji mladi poljski glazbenici koji su surađivali s poznatim umjetnicima, redefinira mainstream jazz, podarujući mu iskren i često romantičan lik. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s albuma “Eternal Entropy” koji je objavljen ove godine.

 

                Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Temporea, projekta Elvisa Stanića, bavi se istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine”. Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima.

 

                Festival će svojim nastupom zaključiti trio pijanista Erica Reeda. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzistima, međi ostalima s Wyntonom Marsalisom, Clarkom Terryjem, Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Freddie Hubbardom, Ronom Carterom, Christianom McBrideom, Dianne Reeves i Cassandrom Wilson, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Djeluje i kao skladatelj. Osim za vlastite sastave piše glazbu za igrane filmove, uključujući komediju “Life”, s Eddiem Murphyjem i Martinom Lawrenceom.

photo_Đuro_Zec

Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005. g. Cilj projekta je svake godine okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih poznavatelja kako vlastite kulturne baštine tako i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta. Umjetnici tijekom tjedan dana zajedničkog rada stvaraju glazbu koju karakterizira fuzija različitih glazbenih tradicija, skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije, a dio svog iskustva prenose i javnosti putem radionica.

Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Tempore projekta bavi se istraživanjem zvukova "sjeverne tišine" - usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza.

Glazbenici iz dvije potpuno različite (no, u nekim segmentima čak i vrlo slične) glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je podijeliti i stvoriti jednu novu glazbu, nastalu na licu mjesta, i na tragu najboljeg iz oba svijeta.

Ono što ih povezuje jest zajednički jezik, jezik jazza, kojim se svi tečno koriste i govore ga svatko svojim naglaskom - stvarajući tako šaroliku i kreativnu različitost u zajedničkom izričaju i stvaranju nove glazbe.

 

U projektu 13. Jazz Ex Tempore sudjeluju:

MAREN MORREAUNET SELVAAG – piano (Norway)

ERLEND APNESETH - Hardanger fiddle (Norway)

ELVIS STANIĆ – guitar, accordeon (Croatia)

ALBA NACINOVICH - vocal / live looping (Croatia)

MARKO LAZARIĆ – drums (Croatia)

VEDRAN RUŽIĆ – double bass (Croatia)

 

Tijekom trajanja projekta norveški umjetnici će održati dvije glazbene radionice u opatijskoj Vili Antonio i jednu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a koncerti će biti 19.10. u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji i 20.10. u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

Interslast

V. europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

photo_claire_lawrie

Osmo izdanje festivala izvedbenih umjetnosti Zoom predstavit će u Filodrammatici od 3. do 8. listopada uvijek zanimljivu live art scenu Velike Britanije. Kultna britanska cabaret diva Ursula Martinez izvest će svoju svjetski hvaljenu stand-up komediju karaktera „My Story, Your Emails“, dok Marisa Carnesky u Rijeku stiže sa skupinom izvođačica i izvedbom „Dr. Carnesky’s Incredible Bleeding Women“. Legendarni londonski izvedbeni umjetnik David Hoyle predstavit će se svojim najnovijim cabaretom, a multidisciplinarna umjetnica i „artivistica“ Shabnam Shabazi performansom „Snail Portret“, radi kojeg će Filodrammatica privremeno udomiti tristotinjak puževa. Program festivala upotpunit će izvedba predstave „Mefisto“, a festival će završiti predstavom „Atlas podrhtavanjâ“ koja je nastala u okviru međunarodnog projekta Corners. 

bela_nedeja_photo_arhiva_grada_kastva

Prva nedjelja i ponedjeljak u listopadu dani su ponude i kušanja tek otočene mlade belice, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine. Slavljena u čast mladoga vina, Bela nedeja povijesno-kulturni je događaj koji se u Kastvu pamti odvajkada. Pod svojim nazivom objedinjuje sajam mladoga vina, prezentacije starih kastavskih zanata, sajam raznovrsnih roba, bogatu ugostiteljsku ponudu i zanimljiva kulturna događanja. Manifestacija oživljava kulturnu baštinu kraja: narodnu predaju, stare običaje, plesove, igre, zanate i druge tradicionalne pučke vrednote smještajući ih u suvremeni kontekst. Uvođenjem atraktivnih programskih i organizacijskih noviteta, iz godine u godinu doprinosi unapređenju i obogaćivanju kulturnog programa ove jedinstvene manifestacije.

Cili svit u Split_photo_Matko_Biljak

Na splitskoj Rivi održavat će se manifestacija pod nazivom “Cili svit u Split”. Riječ o tradicionalnoj manifestaciji starih zanata i gastro ponude. U Splitu će se  okupiti mnoštvo izlagača i proizvođača tradicionalnih proizvoda a sve će biti zasigurno slađe kušati uz nastupe kulturno umjetničkih društava, folklornih skupina i klapa.

Bakanalije_photo_Petar_Grgurev

Na rimskoj cisterni u Velikoj Mrdakovici, podno hrvatske Mikene, budite dio povijesne priče o Starom Rimu! Obiđite lokalitet uz stručno vodstvo kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika i doznajte tko su bili ljudi koji su u davna vremena obitavali na ovim prostorima. Razgledajte sajam proizvoda od namirnica dragocjenih i u antičko doba. Osjetite duh antike uz obilje hrane i vina pripravljenih po starorimskoj recepturi i uz plesno – glazbeni spektakl otplovite u drugo doba. Bit će održana i predstava antičkog teatra Točka na I: Neće grom u Rimljane. Organiziran je besplatan prijevoz autobusom od 17:30 sa autobusnog kolodvora u Vodicama. Dođite i budite dio posebne atmosfere iz prošlosti!

Varoška Fešta_photo_Neno_Marčev

Varoška fešta održava se tradicionalno u mjesecu rujnu, po svršetku glavne turističke sezone u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra. Ove godine održat će se u petak, dana 22. rujna uz tradicionalno dobru spizu zadarskih ugostitelja i nastupe dalmatinskih klapa. Na glavnoj pozornici u nastupit će splitska klapa Iskon, a drugim ulicama i uličicama zadarske Varoši dobru atmosferu do 3 sata ujutro će održavati klape Bepo, David i Kantaduri, kao i Zadarski kantuni.

Molimo pričekajte trenutak!