Eventi u Hrvatskoj


Međunarodni festival jazz glazbe Jazz Time Rijeka

Sada već davne 1992. godine, na inicijativu prof. Doriana Hatte, Vladimir Gašparović u suradnji s Odjelom gradske uprave za kulturu, pokrenuo je Međunarodni festival Jazz Time. Samo godinu dana poslije festival je prerastao u međunarodni, a danas se može nazvati i jednim od najjačih hrvatskih jazz festivala. Razvoj festivala već je povijest, a mlade jazz snage Rijeke i okolice dokaz su potrebe za takvom vrstom festivala. Jazz Time Festival pridonosi afirmaciji darovite generacije riječkih jazz glazbenika te omogućuje riječkoj publici uvid u recentna glazbena događanja na polju jazza u drugim zemljama, a ove godine bilježi svoje 27. izdanje. Manifestacija koja već više od dva desetljeća dovodi jaka imena jazz scene u Rijeku održat će se od 15. do 17 studenog.

Martinje na Međimurskoj vinskoj cesti

Vinske kuće na Međimurskoj vinskoj cesti, svakoga tko u njih uđe, osvoje već s prvim susretom. Tome dodatno pridonosi i Martinje, vinski praznik koji obilježavamo u studenom, a u čijem slavlju mošt sazrije u vino. Prikazom krštenja mošta i kušanjem mladih vina, uz stručno vodstvo, proslavljamo Martinje u društvu brojnih posjetitelja, koji u te dane mogu uživati i u bogatoj eno-gastronomskoj ponudi.

Revija lutkarskih kazališta

Osamnaest kazališta i kazališnih grupa iz Češke, Austrije, Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske i ove godine nam nude pravo bogatstvo raznolikosti lutkarskog izraza. U HKD-u na Sušaku, 2. studenog u 18 sati, otvara se 23. Revija lutkarskih kazališta predstavom „Pleti mi, dušo, Sevdah“. Ovogodišnja revija kroz svoje programe će govoriti o suosjećanju za svu djecu koja zbog ratova moraju napuštati svoje domove, strahu kao najmoćnijem alatu koji nas drži pokornima, ali i bliskostima i nježnostima u nama. Također će putovati kroz ljudsko tijelo, otključavati tajne pretince starih priča, otkrivati čudesna prijateljstva, svjedočiti dirljivoj odanosti psa kao čovjekovog najboljeg prijatelja i baviti se neobičnim vukovima, magarcima i gusjenicama. Gledatelji će i ove godine imati priliku ocjenjivati predstave te će na kraju festivala dodijeliti nagradu „Domino“ za najbolju predstavu.

Konferencija golf turizma

2. Konferencija golf turizma održat će se od 19. do 20. listopada 2018. u Zaprešiću, u atraktivnom prostoru obnovljene Vršilnice, Novih dvora Jelačićevih. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom nekoliko ministarstava RH, HGK, uživa i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Slovenije, objedinjuje mnoge partnere. Programom se predstavlja uz rad Međuministarskog tijela i rad tijela za provođenje Akcijskog plana razvoja golf ponude u RH. Predstavit će se i golf turizam Slovenije. U zanimljivoj panel raspravi sudjeluju istaknuti poduzetnici, investitori u razvoj golfa, te predstavnici ministarstva koja prate razvoj golfa u RH.

Medena zona

Pčelarska udruga Metvica Novska organizira MEDENU ZONU i predstavlja rezultate rada i truda pčela i pčelara  kako bi se obilježio kraj pčelarske godine ali i Lukovo - Dan Grada Novske.   Pčelari predstavljaju proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda na prodajnoj izložbi " IZ KOŠNICE NA STOL ", moći će se degustirati doručak "MED i MLIJEKO za snagu cijeli dan ", također se posebno mogu degustirati nagrađene razne vrste meda analizom dokazane kvalitete, održavaju se predavanja za učenike osnovnih škola  "TAJNI ŽIVOT PČELA" sa izložbom učeničkih likovnih radova na temu uloge pčela u prirodi, održava se predavanje prim. dr. sc. Josipa Lončara, dr.med. "Uloga meda i ostalih pčelinjih proizvoda u zaštiti i unapređenju ljudskoj zdravlja".    U sklopu Lukova održava se prodajna izložba Izvorno naše - proizvođača sa područja grada Novska, rukotvorina, suvenira i ostalih proizvoda. Zabavni sadržaji za djecu i odrasle, predstavljanje života Novljana kroz povijest organizacijom povorke ... i mnogi drugi zabavni i kulturni sadržaji.. U subotu, 20.10.2018.godine organizirano je BESPLATNO putovanje Vlakom u Medenu zonu  - Vlak polazi iz Zagreb Glavni kolodvor u 9,54 sati  - povratak je iz Novske u 19,45 sati.

Diljska gljivarijada

Udruga građana „Put, istina i život“ i Udruga Tomo Perić – Buk organiziraju u selu Buk prvu DILJSKU GLJIVARIJADU 13. listopada 2018.g. Partner je Udruga Gljivara Donji Miholjac. Na gljivarijadi će sudjelovati i prof. dr. sc. ROMANO BOŽAC, te uz ostala gljivarska društva i GD ,,Kamilo Blagaić'', najstarije gljivarsko društvo u RH. Pridružite se i vi ovom zanimljivom događaju, uživajte u ljepotama slavonske šume, gljivarenju na gori Dilj i ugodnom druženju.

Rigojanči - ljubav kao slastičarsko nadahnuće

Krajem 20. stoljeća u riječkim slastičarnicama vrlo često je serviran kolač pod nazivom rigojanči. Mnogi od onih koji su uživali u okusima ove kalorijama bogate slastice, zasigurno nisu znali da neobično ime kolača potječe od slavnog mađarskog glazbenika Rige Jancsia. I dok su mnogi u Rijeci uživali u rigojančima, misleći da je ta slastica izvorni proizvod nastao u Rijeci, zapravo su dijelili tradiciju austro-ugarske kuhinje. Izložba „Rigojanči - ljubav kao slastičarsko nadahnuće“ organizirana je u izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeju Hrvatskog primorja, a glavni cilj joj je potaknuti posjetitelje na promišljanje o specifičnom dijelu vlastitog kulturnog identiteta koji se vezuje uz načine pripreme i konzumiranje hrane odnosno slastica. Izložba je otvorena 22. rujna te traje sve do 4.veljače iduće godine.

Konvencija fantastike Rikon

Početak jeseni u Rijeci već tradicionalno donosi Rikon- konvenciju fantastike, od 5. do 7. listopada. Fantastičan događaj koji promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznaje i educira korisnike o temama vezanim ili bliskim za polja znanstvene fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti. Domaćin konvencije, koja će se održati u prvom vikendu listopada, je Filozofski fakultet na Sveučilišnom kampusu. Rikon donosi bogat program koji se sastoji od brojnih predavanja iz raznih znanstvenih područja i popularne kulture, okruglih stolova, prezentacija knjiga i časopisa, literarnih i umjetničkih radionica, projekcija amaterskih filmova te igraonica strateških i društvenih igara. Konvencija na atraktivan i pristupačan način publici predstavlja znanost i znanstvena dostignuća.

Putevima kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije Eduvacation

 Novi turistički proizvod koji nudi jedinstveno iskustvo gastronomije, lokalne običaje, prirodne ljepote i kulturnu baštinu. Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske Županije članica je projekta - mreže Regional Culinary Heritage Europe koju čine 1500 članova iz 44 regije, iz 14 država Europe. Mreža je razvijena u Švedskoj i Danskoj s ciljem razvoja regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih i tradicionalnih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima te povećanom zapošljavanju lokalnog stanovništva. Kulinarska Baština je međunarodno priznata oznaka, zaštitni znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju, koja jamči jedinstveni standard. Kušanje jela i pića se održava, isključivo, kod članova prepoznatljivog znaka Kulinarska Baština. Tijekom trodnevnog programa posjetiti će se Split, Klis, Brač, Trogir, Imotski, Vrgorac, Omiš. Ukoliko se želite priključiti programu, dobro došli!
Molimo pričekajte trenutak!