Eventi u Hrvatskoj


Maškare u Crikvenici

Prva je subota Maškara 2019. u Crikvenici iza nas, kada je održano već tradicionalno, 10. maškarano druženje u Matkovićima, a u večernjim satima je izvršena primopredaja ključeva Grada, što znači da sljedećih 8 tjedana maškare preuzimaju vlast. Svaki ljubitelj maškara već sada planira odabir maske za sljedeću vikend-zabavu.   U petak, 18. siječnja, očekuje nas prava plesna poslastica, a ujedno i ovogodišnja novina na Maškarama. Skinite prašinu s plesnih cipela, uzmite partnera/icu za ruku i razgibajte tijelo u Školi maškaraneh tanci pod vodstvom Elija Bašana. Naučite neke od tradicionalnih plesova (valcer, dvokorak, polka…) ili jednostavno pokažite svoje umijeće i uživajte. U subotu, 19. siječnja, najveselija dvorana na Kvarneru će zasigurno biti Gradska sportska dvorana u Crikvenici, gdje nas u popodnevnim satima očekuje Otvoreni maškarani pikado turnir, koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prvi ovogodišnji glazbeni gost, Mladen Grdović, nastupa u večernjim satima, a zabava je zajamčena uz ovog zadarskog galeba kojeg vole mnoge generacije. Ono što vas očekuje u Gradskoj sportskoj dvorani zasigurno je pregršt pjesme, plesa, smijeha i kreativnih maski, a kao i svaki puta do sada, svaka će ovogodišnja maškarana zabava ostati zabilježena u najveselijim maškaranim foto galerijama na Facebook stranici Maškare Crikvenica i www.maskare.net . Na istoj web stranici se nalazi i popis ponude smještaja u vrijeme ove najveselije manifestacije. Naši crikvenički trgovci, frizeri, kozmetičari i ugostitelji su se pobrinuli da vam dodatno uljepšaju i ovogodišnje razdoblje maškara i to u obliku popusta koji se odnose na neke od njihovih usluga i proizvoda. Detalji o blagu koje skriva „Vesela maškarana škrinjica“ nalaze se na letku Maškare 2019. i web stranici www.maskare.net . Pronađite nešto za sebe!   Osim mnoštva zabava, čajanki, glazbenih gostiju, plesa i svega drugoga, ne zaboravite na ključni događaj ove manifestacije, dvije tradicionalne crikveničke maškarane povorke – Velika i Dječja –  koje će se održati u nedjelju, 27. siječnja.

Carnival in Crikvenica

The Crikvenica Riviera's winter slumber receives a rather cheerful awakening with the arrival of carnival. It's a time for hosting numerous events, typified by the cheerful atmosphere and a great variety of colourful and imaginatively designed masks. Every year, as they make their way through the local villages, the carnival's participants sing and bang their drums loudly to chase away the spirits of winter and to summon spring back to life. Traditionally, masked parties take place on Saturdays, and tea parties with tombola on Sundays. There are also large carnival parades with groups from across the Kvarner area. On Ash Wednesday, local people read out "the sentence", a text criticising the state of society and making fun of certain events. After that comes the burning of the Pust – a puppet that gets held responsible for everything that has gone wrong in the previous year and that is named after actual social or political events in the area. Each year, masked groups from Crikvenica, Dramalj, Jadranovo and Selce participate in the International Carnival in Rijeka.

Prelo

Prela su bila oblik ženske mobe, točnije, večernji sastanci seoskih žena i djevojaka koji su imali svrhu uzajamne pomoći. Najčešće su se održavala zimi, do duboko u noć, kada su dani kraći i kada je bilo manje posla na polju i oko kuće. Na Prelima se prelo (odatle i naziv), čijalo perje i obavljali drugi poslovi, a imala su i važnu društvenu  funkciju. Naime, na prelo se išlo radi upoznavanja i  druženja mladih, uz rad, pjesmu i veselje. Na njima su se pričale priče, pjevalo se i sviralo, a često su se igrale i razne društvene igre. Djevojke su dolazile ranije, radile, a momci kasnije, sjedili okolo, svirali i pjevali i udvarali se djevojkama.   Na prelima su se jeli nekadašnji „kolačići u kiselo“, pucale su se kokice, pila se kuhana rakija i vino. Možemo reći kako su upravo Prela bila preteča današnjih društvenih mreža. Na jedinom Baranjskom Prelu koje se održava 31. siječnja u Belom Manastiru, točnije u Etnološkom centru baranjske baštine sudjelovati će brojne udruge u kulturi s područja cijele Baranje i šire. Osim izrade ručnih radova, moći će se vidjeti i narodne nošnje, te kušati nekadašnje baranjske delicije.          

Prelo

Prelos were a form of female mob, more accurately evening meetings of village women and girls that had a purpose of mutual help. They occured most oftenly in winter, deep into the night, when days are shorter and when there was less work around the field and house. At prelos yarn was made – prelo se (hence the name prelo), feathers were removed from their stems and other work was done, and they had an important social function. Namely, prelos were visited with the purpose of meeting and socialising of youth alongside work, song and merriment. At them stories were told, there was singing and dancing, and often times various social games were played. Girls came in earlier, worked, and boys came later, sat around, played instruments and sang, and courted girls.   At prelos were eaten former sour cookies, popcorn were popped, rakija and wine were drank. We can say that prelos were the predecessor of today's social networks. At the only Baranyan Prelo that takes place 31st of January in Beli Manastir, at the Ethnology Center of Baranja's Heritage. Numerous groups in culture from Baranya and beyond will partake. Besides handcrafting, ethnical attires will be displayed and former Baranyan delicacies will be possible to taste.

Rovinjska Božićna čarolija

Rovinj se u prosincu pretvara u božićnu bajku. Naime, u sklopu Božićne čarolije organizirana su različita događanja i zaista će svatko pronaći nešto za sebe. Od klizališta, koncerata, izložbi, gastronomske ponude na trgu, kreativnih radionica, kazališnih predstava… U želji da se obogati ovogodišnji blagdansko-glazbeno-zabavni program u sklopu Božićne čarolije osmišljene su gastronomske manifestacije Rovinjske zimske delicije i već tradicionalne Blagdani u kući batane. Nadomak klizališta, bijele blagdanske kućice hrane i pića otvorene su svakodnevno od 8. prosinca do 8. siječnja. Na manifestaciji sudjeluje nekolicina rovinjskih ugostitelja sa svojom prigodnom gastronomskom ponudom: suhomesnati proizvodi, pršut, sir, hamburger, hot dog, tjestenina, kotlovina, razne slastice poput palačinki, vafla, fritula. Od 26. do 29. prosinca na Valdibori održava se jubilarni 10. Rovinj Music Festival uz Nena Belana, Atomsko Sklonište, Šajetu i Alena Vitasovića. Najluđa noć u godini u Rovinju biti će u znaku popularne zagrebačke grupe Prljavo kazalište. Publiku će prije njihovog nastupa zagrijati i zabaviti Party band. Osim glazbenog dijela na programu je atraktivan vatromet koji će točno u ponoć zabljesnuti nad Rovinjom. Na malom se molu nalazi poštanski sandučić za one koji žele pisati Djedu Božićnjaku, koji će odgovoriti na sva primljena pisma. Nadomak kazališta A. Gandusio nalazi se foto kutak sa saonicama i sobovima, uličica koja spaja rivu i ulicu Carera pretvorila se u tunel želja, a dvometarska imela za čarobne poljupce nalazi se na rivi pored Trga brodogradilišta.

Lim Bay Challenge - Sunny winter trail

U trenutku kada zima pokuca na vrata i prvi snijegovi zabijele planinske vrhunce pozivamo Vas da se spustite do mora i uživate u blagodatima mediteranske klime trčeći uz Limski kanal i zaleđe Vrsara na dvodnevnoj trail manifestaciji Lim Bay Challenge - Sunny Winter Trail. Centralno mjesto dešavanja je resort Belvedere kraj Vrsara. Prvog dana u subotu 15.12.2018. na rasporedu su dvije kategorije, Sunny i Fun&Run dok su drugog dana 16.12. na rasporedu Urban kategorija te utrka za najmlađe Kids Trail Run.    Natjecatelji u kategoriji Sunny na mjesto starta bit će prevezeni autobusima do poznate srednjevjekovne gradine Dvigrad među čijim je zidinama predviđen start utrke. Cilj utrke je u resortu Belvedere. Ova kategorija je klasična hardcore trail utrka sa 800 m uspona i 950 m spusta na stazi od 30km. Trasa utrke obiluje iznimno atraktivnim vizurama koja uz spomenuti Dvigrad obuhvaća najljepše vidikovce sa kojih puca pogled na Limski kanal. Sam teren zanimljiv je mix mediteranskog kamenjara i šumovitih predjela šume Kontija i obalnih šumaraka.    Kategorija Urban (14km sa 250 m visinske razlike) svojevrsna je soft trail varijanta namijenjena klasičnim trail trkačima i onima koji više preferiraju cestu i urbano trčanje. Razlika u odnosu na klasično cestovno trčanje je u tome što Urban trail varijanta obuhvaća uz standardne asfaltirane površine i mnoštvo stazica i makadama kroz tematske i klasične parkove te turističke kampove uz obavezne stepenice kroz stare gradske jezgre. Staza se kreće obalom od resorta Belvedere ka sjeveru te prolazi kroz stari grad Vrsar, kamenolom ispod njega, nekoliko kampova uz more, Park skulptura Dušan Džamonja, mjesto Funtana te se zatim vraća do cilja u resort Belvedere.    Kategorija Fun&Run (10km sa 150 m visinske razlike) zamišljena je kao rekreativna utrka za sve koji žele provesti dan u prirodi i uz laganu šetnju i trčanje. Kategorija Kids Trail Run namijenjena je djeci predškolskog i školskog uzrasta do 14 godina: vrtići do 250 m, 1. – 4. razred do 500 m, 5. – 8. razred do 1000 m.  U sklopu eventa održati će se i 1.Hrvatska outdoor konvecija Tema ovogodišnjeg izdanja: Početci, razvoj i perspektive (pustolovne utrke, trail, treking, outdoor festivali)

Božić u Baškoj Vodi

Ove godine, po prvi puta i Baška Voda ima svoj blagdanski program pod nazivom 'Božić u Baškoj Vodi' u organizaciji Općine Baška Voda, Turističke zajednice općine Baška Voda i baškovoških udruga. U periodu od 18.-30.12. u centru mjesta, bit će postavljena božićna kuća, a svaki dan Vas očekuju razni blagdanski specijaliteti pripremljeni od strane baškovoških udruga, koncerti raznih izvođača (grupa Detour, grupa Viva, Kuzma&Shaka Zulu, Mokarski tamburaši i brojni drugi), dječji program i humanitarna lutrija. Dođite, osjetite blagdansi duh i doživite blagdansku čaroliju i zabavite se!

Filharmonijski bal

Zagrebačka filharmonija će i ove godine u svečanom blagdanskom raspoloženju, i uz poklik „Sve je valcer!“ 30. prosinca 2018. otvoriti FILHARMONIJSKI BAL! Glazbeni je to, i društveni događaj na kojem  pokazujemo svu raskoš tradicije (i toaleta) i odajemo počast glazbenoj genijalnosti obitelji Strauss, a valcerima, polkama i kvadrilama oživljavamo atmosferu bečkog dvora i, pomalo zaboravljene, klasičarske otmjenosti.  Zagrebačkom filharmonijom ovom će prilikom ravnati dirigent Ivan Hut, uz solističke nastupe mladih perjanica naše operne scene: sopranistice Ilijane Korać Teklić i baritona Leona Košavića te nezaobilazni Djevojački zbor Zvjezdice čije male članice svojim glasovima svaku svečanu prigodu dodatno „zasjaje“.   Kažu da balovi nigdje nisu toliko svečani i romantični kao u Beču. Kažu i da se tijekom zime u Beču održi preko 450 ovakvih balova.  Naš, Filharmonijski i zagrebački bal je jedan i jedinstven, svečan je i romantičan, poziva na ples, na romantiku, ali i na druženje, on je doček prije službenog dočeka. Obucite svoju svečanu odjeću, zamolite za ples i, kako i sama definicija riječi nagoviješta, „zakotrljajte“ krug sreće u ritmu  - Valcera!  

Božićno svjetlo - jedna sasvim drukčija priča

U spomen svom prezimenjaku Ivanu Bonifaciju Pavletiću, braća Pavletić članovi udruge Arteco u suradnji s TZ Općine Oriovac priredili su neobičnu božićnu izložbu i radionicu skulptura od vinove loze. Božićno svijetlo,zvijezdu repaticu, koja najavljuje radosni događaj pratili su i ljudi i životinje u ono vrijeme Kristova rođenja a upravo taj biblijski događaj kroz postavu skulptura Pavletići su uprizorili od biblijskog materijala, maslinovog drveta i vinove loze. Izložba se može razgledati danju kada se može sudjelovati u radionici stvaranja novih umjetničkih djela i noću kada skulpture svijetle sjajem tisuća božićnih lampica. Božićna izložba je otvorena od 06.12.2018. do 06.01.2019. godine od 09.00 sati do 21.00 sati.
Molimo pričekajte trenutak!