Eventi u Hrvatskoj


1. Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Jedinstveni događaj u svijetu koji će se ove godine po prvi put održati u Postirima. Osim natjecateljskog dijela branja, tu će biti i izleta, degustacija, predavanja, radionica, zabave. Do sad su prijavljene ekipe iz Slovenije, Italije, BiH, Crne Gore, Nizozemske, Grčke i Hrvatske, a potvrda se čeka i od Novog Zelanda.

Jesen u Zagorju - Gljivarenje v Stubakima

Organizirano branje gljiva za posjetitelje. Iz Zagreba organiziran je poseban “gljivarski cug” i transfer od željezničke postaje do Parka vozača u Pili. Organizirano je i
stručno predavanje o zanimljivom svijetu gljiva, uživanje u raznim delicijama, eko-etno-eno ponuda, te degustacije gljivarskog i lovačkog kotlića.

Interslast

V. europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

2. Omiški polumaraton

Turistička zajednica Grada Omiša povodom Svjetskog dana turizma u suradnji s Gradom Omišom, ŠU Omiš-plivačkim maratonom i športskim atletskim klubom „Omiš“ organizira rekreativnu utrku i polumaraton kanjonom rijeke Cetine! Riječ je o dvije utrke:
• Polumaraton se trči kroz kanjon Cetine četiri puta po 5,274 kilometra do izletišta Radmanove mlinice (ukupno: 21,097 km).
• Rekreativna utrka se trči 3 kilometra uzvodno ravničarskom trasom kanjona Cetine i natrag do starta-Poljičkog trga (ukupno: 6 km).

Cili svit u Split_photo_Matko_Biljak

Na splitskoj Rivi održavat će se manifestacija pod nazivom “Cili svit u Split”. Riječ o tradicionalnoj manifestaciji starih zanata i gastro ponude. U Splitu će se  okupiti mnoštvo izlagača i proizvođača tradicionalnih proizvoda a sve će biti zasigurno slađe kušati uz nastupe kulturno umjetničkih društava, folklornih skupina i klapa.

Tradicionalna Pulska Xica - noćna utrka gradom

Startaju  ispred drevnog amfiteatra, dive se Svjetlećim divovima, trče  podzemnim gradskim tunelimaZerostrasse..., trče i krug oko osvijetljenog rotora na ulazu u grad i konačno za svoj će trud biti nagrađeni prekrasnim medaljama na cilju u Areni.

Pitate se o čemu se radi. Pa o Pulskoj Xici, noćnoj utrci gradom. Trči se na pet i deset kilometara, a trkači mogu uživati u prekrasnim noćnim vizurama grada, svjetlosnim instalacijama i jednom novom doživljaju. Dobrodošli!

 

Festival Kvarner 2017 – Our most loved songs

Festival Kvarner, na izuzetnim koncertnim lokacijama, uživa ekskluzivni klasični glazbeni program, pritom pružajući jedinstveni doživljaj i iskustvo suživota glazbe i mora. 

Izniman uspjeh postignut je organizacijom koncerata klasične glazbe vrhunskih europskih orkestara i solista ranga Bečke i Berlinske filharmonije, te drugih manjih, ali svjetski poznatih orkestara. Festival Kvarner svrstan je u red vodećih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, te također na svjetsku scenu „The new international music festival that is positioning Opatija with world classe events...”, urednik BBC Music Magazine, UK.

 

Datum: 22. rujan 2017 | 20.30 h

Mjesto: Centar Gervais | Opatija

Izvođači: Quadriga Consort

21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se od 21. do 24. rujna 2017. godine. Tema Festivala je Baština europskih čipkarskih škola, posvećena je 80-toj obljetnici otvaranja Banovinske čipkarske škole u Lepoglavi. Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Republika Njemačka.

Baštinu europskih čipkarskih škola posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, interesantne radionice i predavanja. U festivalskim danima Lepoglava će posjetiteljima ponuditi niz zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na poveznost kulturne i prirodne baštine.

Festival čipke nositelj je oznake "Remarkable festival" za 2017/2018 Europske Asocijacije Festivala (EFA) čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pomorska bitka kod Makarske

18. rujna - Na današnji dan 887. godine u podnožju Biokova, kod Makarske, u bitki nazvanoj Mucules Neretvani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz. U spomen na tu važnu bitku u novoj hrvatskoj državi 18. rujna slavi se kao Dan Hrvatske ratne mornarice.

Molimo pričekajte trenutak!