Eventi u Hrvatskoj


Dani klasične gitare

„Dani klasične gitare“ je međunarodni festival koji objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju.   Facebook link

European Researchers` Night in Republic of Croatia

„Europska noć istraživača“ u Republici Hrvatskoj – 27. rujna 2019.   „Europska noć istraživača“ u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjeg petka u mjesecu rujnu. Četiri hrvatska grada bili su domaćini Europske noći istraživača u 2018. godini (Zagreb, Split, Pula i Rijeka), a ove godine priči se pridružuje i Osijek.   Projekt se provodi u sklopu Marie Sklodowska Curie aktivnosti Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije u periodu od 2014.-2020. godine, broj Ugovora o potpori 818748.   Osamnaest hrvatskih institucija iz sustava znanosti, visokog obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora provodi projekt te će sudjelovati u organizaciji i ovogodišnje Europske noći istraživača 27. rujna 2019. godine od 17.00 do 22.00 sata na sljedećim lokacijama:   Osijek – Dvorište Rektorata Rijeka – Tower Center Rijeka Split – Podrumi Dioklecijanove palače, Riva Zagreb – Europski trg, Tunel Grič.   Europska noć istraživača okupit će na frekventnim mjestima navedenih gradova hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad.   Videozapis s Europske noći istraživača u 2018. godini možete pogledati na linku. Za više informacija o samome projektu svoje upite možete poslati na adresu: ERN_upit@mzo.hr. Također, možete nas pratiti na službenoj mrežnoj stranici te na društvenim mrežama: Facebook Instagram Twitter   Posjetite nas 27. rujna i podržite naše istraživačice i istraživače, a istodobno se i dobro zabavite!

Plitvice Film Festival

Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Povodom tih važnih datuma u slavljeničkom duhu Nacionalni park Plitvička jezera pokreće Plitvice Film Festival čije će se prvo izdanje održati u kampu Korana od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje, te zanimljivim glazbenim programom. Kroz četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa prvog Plitvice Film Festivala jedna od važnijih aktivnosti festivala bit će uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga je osmišljen filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite. U filmskom programu 1. Plitvice Film Festivala koji broji čak 20 filmova, bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta.

Splitgraphic bijenale - međunarodni bijenale grafike

9. Splitgraphic bijenale 2019 međunarodni bijenale grafike: IZLOŽBA YOSHIO IMAMURA (Japan). U sklopu devetog međunarodnog bijenala grafike bit će organizirana izložbu japanskog umjetnika i grafičara Yoshia Imamure u Salonu Galić. Yoshio Imamura (1948.) je dobitnik glavne Grand prix nagrade na prijašnjem 8. izdanju Splitgrafika 2017. godine. Imamura je priznati majstor grafičke umjetnosti na suvremenoj grafičkoj sceni, te je član prestižne Japanese Print Association. Yoshio Imamura će izložiti četrdesetak grafičkih listova iz ciklusa “Cosmos and the Ground/Kozmos i zemlja”. To su radovi nastali u rasponu od 2009. do 2019. godine, a povezuju ih zajedničke niti: tradicija i suvremenost japanske grafičke umjetnosti kroz korištenje tradicionalne japanske “woodblock” (drvorez) tehnike u kombinaciji s ostalim grafičkim tehnikama, tematika prirode i univerzalnosti postojanja, savršenost i minucioznost tehničke izvedbe, te likovni jezik i senzibilitet. Izložba Yoshia Imamure je prva u nizu izložbi 9. Splitgraphic bijenala, čiji će se program odvijati tijekom 2019. i 2020. godine. Ova izložba je organizirana u partnerstvu s HULU-Split.

Međunarodna konferencija: Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji

,,Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje’’ – CRUA 2019. Svrha konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine i druge zainteresirane dionike iz Hrvatske i inozemstva, kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva. Odabrane su tri glavne teme - In situ zaštita podvodnih arheoloških lokaliteta, Relevantne metode za očuvanje podvodnih arheoloških nalaza te Primjena novih materijala i tehnologija za konzervatorsku praksu. Dvodnevna konferencija održat će se u prostoru bivše crkve Sv. Nikole (u sklopu MCPA) te na zadarskom Sveučilištu. Osnovni cilj je približiti građanstvu važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine. Stručna predavanja održat će hrvatski i strani stručnjaci, predstavnici uglednih inozemnih sveučilišta i instituta, a odabrani su predavači iz 14 zemalja.

Zadar Classic Open Air: Linda Primožić & Zvonimir Stejskal

Linda Primožić (Zadar, 1994.) pohađala je Osnovnu školu „Petar Preradović“ u rodnom gradu od 2001. do 2009. godine. Iste godine nastavlja svoje srednjoškolsko obrazovanje u Ekonomsko birotehničkoj školi Zadar koju završava 2013. godine. Uz redovito školovanje, pohađala je i završila osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, smjer gitara, klasa prof. Hrvoje Šteko. Sudjelovala je na više natjecanja, a najbolji rezultat ostvaruje 2014. godine na Pula guitar festu s osvojenim drugim mjestom u svojoj kategoriji. Godine 2015. upisuje Studij glazbene umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, smjer gitara, klasa profesor doc. Đani Šehu. Ivan Zvonimir Stejskal rođen je 10.07.1994.godine u Splitu. Osnovno glazbeno obrazovanje završio je u Lovro pl. Matahić u Omišu u klasi prof. Nene Munitifa, a srednju glazbenu školu u Makarskoj također u klasi prof. Nene Munitifa. Trenutno je student gitare na FPMOZ-u Mostar. Uz sudjelovanja na brojnim seminarima i gostovanjima, osvojio je i više nagrada.

Dani u Vali - Stari Grad

Međunarodni festival mora i mornara "Dani u Vali" ponovno će transformirati starogradsku valu u pozornicu kojom će prodefilirati hrvatska tradicijska flota drvenih brodova od Istre do Neretve, uz počasne goste iz Crne gore. Bogati program donosi raznovrsne radionice, prezentacije, projekcije, predavanja i diskusije, degustaciju tradicionalnih jela i pića uz večernji glazbeni program na festivalskoj pozornici. Posebno atraktivan je Ples jedara i svjetla - noćna parada tradicijskih brodova, koja će se održati 14. rujna.

Međunarodna Izložba: Risk Change

U četvrtoj izložbenoj „epizodi“ projekta Risk Change ponovno se bavimo jednim od najkontroverznijih fenomena današnjice: migracijskim procesima.

GROWING UP – sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

Uoči zvuka prvog zvona nove školske godine, od 6. do 8. rujna, na Zagrebačkom velesajmu održat će se sajam za djecu i roditelje GROWING UP. Svojom bogatom i raznolikom ponudom sa preko sedamdeset sati programa idealno je mjesto za druženje obitelji posljednji vikend prije nego krene nova školska godina.   Tijekom tri dana klince i klinceze očekuju lego robotičke radionice, kreativne radionice, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, krav maga, bowling za djecu.   Dovedite vaše mališane na detektivsku akademiju, radionicu krasopisa, ogledne satove stranih jezika, predstavu, turnir vježbanja tablice množenja. A ako mislite da ih treba malo potaknuti prije početka škole tu je poučna radionica full cool učenje na kojoj će poticati motivaciju i vježbati koncentraciju. Dok djeca budu uživala u mnogobrojnim aktivnostima koje smo pripremili za njih, roditelji se mogu informirati što je to terapija igrom, mindfulness, prirodno roditeljstvo, kako aromaterapijom otkloniti određene smetnje kod djece, kako urediti dječju sobu po feng shui principu te kako pomoći djeci u učenju.   Za trudnice pripremamo poseban program pod nazivom Čarolija trudnoće by Vježbaonica gdje će o temi trudnoće, poroda i beba govoriti i svoja znanja i iskustva podijeliti primalje, doule, nutricionisti, treneri, medicinske sestre i ostali stručnjaci.   Posebnu pažnju posvetili smo stručnom djelu pa će se tako u sklopu Growing Up-a održati stručni skup o upotrebi asistivne tehnologije u sustavu obrazovanja i nastave, na kojem će se posjetitelji upoznati s najnovijim tehnološkim dostignućima – uređajima i aplikacijama osmišljenima i razvijenima za djecu s neurorazlikama.   Ulaz na Growing Up, sudjelovanje u programu i parking oko Zagrebačkog velesajma su besplatni. Radno vrijeme je od 10,00 do 19,00 sati.
Molimo pričekajte trenutak!